zaterdag 17 november 2012

Sleutel 1 - Hoeven trimmen

Hoefgezondheid is het resultaat van een samenspel van diverse factoren die je kunt samenvatten in 5 sleutels. Jij, als paardeneigenaar bent uiteindelijk verantwoordelijk voor alle 5 deze sleutels. In deze serie van 5 artikelen:  De eerste sleutel - Hoeven trimmen. Ook als je niet zelf de hoeven van je paard bekapt moet je er voor zorgen dat het vaak genoeg gebeurt en kunnen beoordelen of het bekappen goed gebeurt. Goed dus om hierover kennis te verzamelen!

Hoe vaak bekappen?
In het wild is elke stap die het paard zet een microtrim. Met bekappen of trimmen van de hoeven boots je de natuurlijke slijtage van de hoef na. Vaker kleine beetjes trimmen is beter dan hoeven eerst te lang te laten groeien en dan in een keer een grote bekapbeurt te geven. Lange intervallen is niet alleen slecht voor de hoeven maar door de plotselinge standverandering ook niet goed voor pezen, gewrichten en de rug van het paard.

Een gemiddeld paard kun je het beste elke 4 à 5 weken trimmen. In sommige gevallen is het zelfs goed om er nog vaker even een vijl langs te halen. Anderen paarden hoeven minder vaak bekapt te worden, bijvoorbeeld doordat hun hoeven op hun dagelijkse ondergrond al genoeg slijten. Paarden die op stal staan zullen vaker bekapt moeten worden dan buitenpaarden. Paarden met hoeven die heel langzaam groeien hebben vaak baat bij wat vaker trimmen omdat dit de groei kan bevorderen.

Belangrijk is om in elk geval te bekappen voor flare ontstaat door teveel druk van onderaf.

Voor veel paardeneigenaren zou het handig en economisch zijn als ze zelf de hoeven konden bijhouden, al was het maar voor  tussentijds onderhoud. Om de smid elke maand te laten komen is duur en daarom is de verleiding groot om wat langer te wachten…


Trimmen, hoe en wat?
Met bekappen werk je alleen aan onderste rand van de hoefwand (inclusief hielen en eventueel steunsels). Alle andere onderdelen wordt niet in gesneden of gevijld, alleen eventueel wat schoongekrabd. Hoeven trimmen is dus in feite niets veel anders dan nagels knippen.

Met bekappen verwijder je aan de onderkant van de hoef wat de groei van een gezonde hoef in de weg staat. Een te lange hoefwand veroorzaakt flare. Flare is te vergelijken met wat er met onze lange nagel gebeurt als we die op een hard oppervlak drukken.

Je kunt geen gezondheid in een hoef vijlen. Je kunt een hoef geen kant en klaar gezonde vorm geven. Alleen het paard kan een gezonde hoef creëren maar dit kost tijd omdat de nieuwe gezonde hoef 6 tot 12 maanden nodig heeft om helemaal tot beneden aan te groeien. Trimmen is nooit een quick fix hoewel het verwijderen van materiaal soms wel een directe opluchting voor het paard kan betekenen.

Bekappen in het kort
Hoefwand   
     - Volg de witte lijn / zool
     - Trim de hoefwand overal even kort
     - Trim de hoefwand overal even dik
     - Rond de hoefwand af met een mustangrol
     - Verwijder flare niet hoger dan de mustangrol

Zool       
     - Snij nooit in de levende zool

Hielen       
     - Lage hielen, tot naast het breedste deel van de straal (niet in 1x !!)
     - Vijl hielen in dezelfde hoek als de zijdelingse straalgroeven

Steunsels
     - Corrigeer lange en overgroeide steunsels
     - Snij ze net iets boven de zool

Straal
     - Snij niet in gezonde stralen
     - Snij er geen 'mooie' vorm in
     - Verwijder weefsel / flapjes waar vuil onder kan gaan zitten

Zelf bekappen?
Het is geen goed idee om zelf zonder begeleiding de hoeven van je paard te gaan trimmen. Het beste is om eerst goed de anatomie te bestuderen en dan samen met een ervaren bekapper jouw paard te gaan bekappen. Zo leer je de specifieke behoeftes van je eigen paard kennen. Na de eerste bekappingen laat je je werk in het begin controleren. Jou trimcoach kan je dan laten zien waar het eventueel beter kan. Na een aantal sessies zul je merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt, het makkelijker wordt en beter gaat.

Binnenkort kom ik naar Nederland voor een workshop waarbij je onder begeleiding je eigen paard kunt leren bekappen. Daarnaast leren alle deelnemers van elkaars paarden. Voorwaarde om mee te doen is dat je eerst de theorie workshop hebt gedaan en je een paard mee kunt brengen zonder ijzers.

Interesse? Laat hieronder een bericht achter...  

Meer artikelen in deze serie
De 5 sleutels voor gezonde hoeven:
Sleutel 1 - Bekappen
Sleutel 2 - Voeding
Sleutel 3 - Ondergrond
Sleutel 4 - Beweging
Sleutel 5 - Hygiëne 

2 opmerkingen:

  1. Ik hoor van mensen dat het commentaar achterlaten niet werkt, maar bij mij werkt het wel.. Nog een keer proberen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. From Turkiye, we are producing high quality, reasonable price, the most advanced hoof trimming ( Chute ) machine in the world. 00905323036841

    BeantwoordenVerwijderen